Veliko je lepo ili život postoji i posle broja 40

Gledala sam sinoć predivan film „Veliko je lepo“. Da sve koji ga nisu gledali u nekoliko reči uvedem u radnju:

U nekom slatkom nemačkom gradiću postoji banja za mršavljenje. Svake godine vraća se ista ekipa ljudi sa namerom da se oslobodi viška kilograma. Svi se već jako dobro znaju i svi unapred znaju da neće mnogo postići za tih mesec dana, ali se vraćaju. Vraćaju se jer se mesec dana osećaju srećnima, među sebi sličnima i rasterećeni osude i frustracija koje nose iz sredina u kojima žive. Nina, mlada žena, takoreći sveže udata, dolazi prvu put.

Nina vodi malu modnu agenciju sa svojim suprugom. Nina je žena koja nosi broj 44 i ne može da nosi standardnu konfekciju. Ninina mama je opsednuta time kako joj ćerka ima barem 15 kg. viška, a sa tim se slažem i Ninin suprug, koji joj na poklon  i kupuje (ah kakva romantika) aranžman u banji za mršavljenje, kao treba malo da se odmore jedno od drugog.

Ona odlazi, sva frustrirana, traži najstrožu dijetu i najrinorozniji tretman za sebe. Doktor je ubeđuje da na njenih 176 cm visine i 80 kg…  treba da skine maksimalno 5 kg, no ona ne misli tako. I dok su drugi od početka svesni da su u banji iz svih drugih razloga osim fizičke prirode, Nina se u početku zdušno zdaje u mršavljenje.

Mi za to vreme već znamo da je muž vara sa najboljom prijateljicom, da voli mršavice i da od nje pokušava da napravi nešto što bi njemu odgovaralo. Ona jedina još to ne zna i pokušava da mu ugodi. No, trudeći se da se fizički promeni, ona u stvari počinje duboko iznutra da se menja – udaljena od sveta u kome se ne oseća dobro i u kom njene želje ne dolaze do izražaja jer se ona u taj svet ne uklapa, Nina u banji, u kojoj su svi isti, u kojoj niko nikog ne procenjuje na osnovu fizičkog počinje da se bavi svojom opsesijom iz mladosti – počinje da dizajnira. Njena ciljna grupa su žene od broja 36 – 56. I dok je njene novostečene prijateljice podržavaju u tome, muž joj se smeje. Kaže MODA JE ZA MRŠAVE, A NE ZA DEBELE OSOBE. Naravno, Nina se do kraja filma suoči sa tim da je muž vara, sa tim da svoje snove ostvarujemo uz pomoć onih koji nas istinski razumeju i podržavaju ali i da u snove prvo mi moramo da verujemo.

Kada bi postojao jedan jedini univerzalni odgovor zašto neko ima više kilograma od idealnog jednostavno i lako bi se sve to i rešavalo. Kažu da ima oko 90 uzroka za debljanje. Ako ih je toliko, recimo da je 70 od njih u glavi, a 20 negde u telu, u genima. U koji od tih 70 neko od nas spada, teško je odgovoriti, ali komentarisati paušalno da je to samo zato što neko neće da se potrudi je isto kao kad bismo rekli:

– ma nemaju decu samo zato što se ne trude

– ima posla koliko hoćeš samo on/ona neće da rade

– ma lako je njima oni su puni para….

I niz takvih paušalnih izjava. Jeste, uvek tuđa muka izgleda rešivija, uvek je lakše se nositi sa tuđim problemima, lakše je naći izlaz iz tuđe nevolje, lakše je roditi tuđe dete, dobiti posao u zemlji Srbiji, nemati probleme sa tuđim novcima.

Nije ovaj tekst nastao kao odbrana za debele, popunjene, sa zaokrugljene, sa viškom…  U suštini verujem da većina iz ove kategorije nije preterano srećna – svako nosi svoj teret na plećima, ali treba mnogo i duboko kopati da se dođe do suštine, da se otkrije pravi razlog zašto se obavijamo salom, od koga se štitimo i od čega bežimo. A kad to otkrijemo – dolazimo do još jednog vrlo suštinskog problema – neko će reći – jeftinije je platiti preventivu. Slažem se. Ali hajdemo ovako:

– promeniti način ishrane zahteva da imate redovne i pristojne prihode i da možete da priuštite sebi namirnice koje su pogodne, zdrave, i da ih imate u kontinuitetu. Jer, ako jedan mesec jedete redukovanu hranu, a onda krene da vam kasni plata – vraćate se belim stvarima koje su najjeftinije – ne zato što je to najlakše, već što za drugo nemate.

– ako imate decu prvo ćete brinuti o njima i kad budžet krene da se tanji ako ćete nekog zdravo hraniti to će biti oni, a za vas šta pretekne.

– ako ćete da krenete na neku rekreaciju – to mu dođe oko 2500 dinara članarina po jednoj osobi u porodici (da ne pričam o početnoj opremi).

– ako biste još išli i na masažu, drenažu, lifting…

I, opet upadate u čarobni krug – šta mi vredi kad ne mogu? Od čega? Za koga?

Ali, izlaz je: počnimo da šetamo, to je, uz ulaganje u patike, besplatno. Preko leta se može i plivati (uz ulaganje u kupaći i to je besplatno). Izbacimo sve obojeno, gazirano, smanjimo zasićene masti, šećer, belo brašno. Ubacimo žitarice, koštunjavo voće, salate u svoju ishranu. Što više vode. Što manje nervoze.

Ne kažem da ćemo  sutra biti tvigi. Možda se to nikad i ne desi, ali ove stvari treba da radimo sebe radi a ne nekog trećeg. Nije sreća ni u debljini ni u mršavosti. Stvar je u ličnoj sreći. A ona je uvek tu, negde, na dohvat ruke…

 

4 thoughts on “Veliko je lepo ili život postoji i posle broja 40

    • Upravo. Predivan je film i svima ga preporučujem. Samo ne volim paušalne osude i komentare – kao da debeljuce ništa drugo ne rade u svom životu već jedu ne bi li time ugrozili perfekcionistički svet mršavih…

  1. Mršavila sam i ponovo se gojila. Sada sam digla ruke.Negoslava me zna lično, pa zna da ne lažem, trebalo bi da skinem bar 35. Naravno, jedno kilo nedeljno.
    Ne mogu o tome da mislim sada. Važno je ono što nosim u tom telu, moja duša.

Volela bih da čujem vaše mišljenje. Ukoliko vam se tekst dopao, podelite ga!

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s