Ko brže trči? Informatika ili vi?

Ljuta sam. Ovo će svi koji se razumeju u drugo lice ljutnje pravilno protumačiiti – tužna sam.

Naime, zahvaljujem svaki dan na blagoslovu što imamo struju, grejanje, telefon, vodu, kablovsku televiziju… Zahvaljujem što imamo krov nad glavom. Zahvaljujem i blagosiljam svaki račun kojim plaćamo jer nam je neko to sve doveo do stana i učinio nam život jednostavnim i lepim.

Hvala ljudima koji vredno rade da je struja svaki dan i svaki tren na raspolaganju, što radnici toplane brinu o toploti, što neko brine da mogu svaki čas da čujem nekog u najudaljenijem delu sveta. Rado plaćam račune. Kad zakasnim – to je samo zato što u tom trenu nisam imala da platim.

Ali, kad počinje moj osećaj koji ne bih ovde da imenujem? Počinje  u decembru. Naime, cevi u stanu su nam bile zagušene muljem – čovek je došao da ih očisti. Koliko to košta? 1500. Sjajno. Može li preko Informatike? Može, ali je onda 20% skuplje

. Ček, ček… što? Pitam predsednika kućnog saveta – on kaže da je to provizija Informatici. Za dva meseca naplate preko njih.

Oho, ho… Tu smo dakle. Pobrojah gore kako sam zahvalna za sve ono što platim – struju, vodu, telefon, internet, vazduh, vodu, gradsku zemlju, porez i ostalo. Zahvalna svim ljudima koji u tom lancu pomažu da meni i svima vama život bude lakši i jednostavniji. Kvalitetniji. No, onda se zamislim – šta to meni Informatika čini i u čemu mi olakšava život?

Pomaže mi da saberem kome šta treba da platim? 

Koliko se sećam – školovanje je, barem osnovnoškolsko, i u moje vreme bilo besblatno i ja naučila tu divnu veštinu sabiranja.

Štedi mi vreme?

Ne bih rekla. Kad krenem da platim nešto ionako sve obavim u pošti ili svojoj banci – znači umem i sama da objedinim isplatu i potrošim nekoliko minuta na to.

Šta to oni umeju?

Nešto je drugo u pitanju. Do sada su dva puta godišnje opominjali ljude da plate svoje račune. Dobro, opomenuli ste nas. Onda ni to nije bilo dovoljno – pa su krenuli svaka tri meseca da vas opominju na zaostatke od pre 6 meseci. Ali ni to nije dugo trajalo sad vas opominju ako samo kročite u treći mesec duga. Ako pokušate da malo ekonomišete i da plaćate kako imate i kako vama pristižu novci. No, izgleda da Informatika ne haje mnogo za trenutak u kom živimo.

Budimo realni – opominje vas i elektrodistribucija, i kablovska distribucija, provajder za telefon… Ali pošto oni nešto i rade oni vam posle tri neplaćena računa isključe struju, tv program, ili telefon. Imaju taj mehanizam jer oni to i proizvode, pa vam svoj proizvod mogu i uskratiti na neko vreme. Pa vi odete i platite. Onda vam nude sklapanje ugovora da na rate otplatite dug, ukoliko ne možete drugačije… i mnogo toga, kao firme koje razumeju  ljude. Pa tek kad ništa od toga ne ide svojim tokom oni vas tuže.

Ali ne i Informatika.Oni ništa ne proizvode pa ne mogu to ni da vam ukinu. Oni vam jednostavno objedinjuju naplatu. Pa vas tako i kažnjavanju  – što sve objedine pa na to dodaju još mnogo toga…

Oni kao što rekoh sada čim vide da je moguće da ćete tri meseca dugovati pošalju  obaveštenje da do tada i tada uplatite dug. Ako promašite jedan jedini dan – a oni vas lepo predaju sudskom izvršitelju. On čovek ni kriv ni dužan. Samo radi svoj posao. Pa vam stigne da njemu treba da platite recimo 2000 dinara za uslugu što vas je oslobodio dela stvari iz stana, ili vam blokirao račun u banci…

Ali troškovi koje platite zbog toga što je Informatika morala da angažuje pravnika (šatro oni nemaju svog – koji već prima platu kod njih), pa usluga advokatu da vas  da pronađu vašu adresu (cvrc, a kako ste čoveku slali opomene i račune, ako niste znali adresu), plus nadoknada za njihov duševni bol što niste platili – dobijete cifru – oko 100 evra  – znači ne za račun, ne kamatu, ne usluge izvršitelja, već platite usluge Informatike koja je čitavu priču i pokrenula. I, onda ako ste stvarno u nekom velikom dugu prema njima, recimo da dugujete – samo 30.000 dinara – morate to da platite + 13 hiljada za usluge Informatike što vas je opomenula + 2000 dinara izvršitelju što će vas osloboditi nekih stvari iz kuće ili vam blokirati račun. Sitnica.

Pa se sad ja pitam – šta Informatika radi? Koja su njene realne usluge (da li mi popravljaju po kući, brinu o toploti stana, omogućavaju da gledam tv, koristim internet, čuvaju decu, registruju kola, kuvaju ručak?) Šta to oni rade pa sad na svako malo pošalju opomenu da niste platili?  Prete, dižu tužbe, šalju uterivače dugove, teraju vas da budete ljuti – jer neko divno živi od toga što objedunjuje naplatu!

Ponavljam – umem i ja da objedinim. Umem da platim i radujem se tome. Umem da saberem, umem da vodim svoje domaćinstvo. A šta oni umeju osim da se ugrade u moj rad i moje račune? To bih volela da znam…attila__the_hun__he__s_coming___by_felipenn-d2yu2tw

2 thoughts on “Ko brže trči? Informatika ili vi?

  1. Apsolutno se slazem s tobom! Informatika, stan, ko god! U jednom stanu pukla cev, dosli neki „drzavni“ majstori, zavrnuli ventil i rekli- mi smo uradili sto je do nas. Da ne pricam sto uz Informatiku placamo privatnim agencijama da nam ciste zgradu (mnogo bi bilo bolje da sami nadjemo zenu koja ce da cisti i posteno joj platimo, a ne svaki mesec), placamo ovu ili onu nadoknadu, a boljitka nigde! Uz put stoje urnisani kontejneri, za ugradnju interfona, naravno, tender privatne neke firme, da ne pominjem nebuloze da bi ta informatika trebalo da obezbedi uz svoj racun i besplatan internet za ceo grad! Ne! Klasicno preduzece napravljeno za zaposljavanje stranackih kadrova koji se skoluju za te pozicije kroz proces ubrojcavanja ili ko zna cega jos. Da li je potrebno da pominjem one afere sa nametnutim osiguranjima omrznute Delte Generali, zbog koje su prevareni mnogi gradjani i na kraju niko nije odgovarao? I gde su ti odzacari? Hvala Bogu sto mi je grejanje na gas, placam ga preko zime mnogo, ali bar mi radijatori nisu hladni kao onda kad sam zivela u zgradi gde sam placala 8.000 mesecno za stan od 46 kvadrata i gde je bilo 17-18 stepeni u sobama, pa sam jos nekih 5-6 hiljada morala da platim struju zbog dogrevanja. I onda pojedini pokusavaju da me ucutkaju kada se kao savestan gradjanin bunim na takve lopovluke. Da napomenem, ja sam neko ko uvek na vreme izmiri racune, po cenu da do kraja meseca nema leba da jede! Mislim da ova prica ne sme da se zavrsi ovde na tvom blogu, vec da kazu i drugi gradjani sta imaju…

    • Draga Oljice,slažem se. I mi plaćamo račune pa onda sve. Zbog nekih okolnosti kad smo skoro godinu dana bili bez redovnih primanja ostali smo u nekoj trci sa njima. Sve usluge plaćamo redovno, njih smo plaćali po pola mesečno jer drugačije nismo mogli. Nismo susreli utužitelja, nismo blokirani, ali se stalno pitam – zašto mi ne puste da sama plaćam grejanje, vodu i odžačara… Umem i ja da saberem, a procenat koji niko ne ume da kaže koliki je koji ide za nečije sabiranje bi mi doneo recimo cipele, putovanje ili šta god ja smislim. Ne verujem da je ta usluga objedinjavanja besplatna – neko je plati – mi ili oni koji su poverili da za njih neko sabira i uteruje. A opet se isporuči nama… Bogu hvala na tome što smo uvek bili u vrhu onih koji plaćaju račune, ali popustite malo kajase…

Volela bih da čujem vaše mišljenje. Ukoliko vam se tekst dopao, podelite ga!

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s